Kako će Kina utjecati na carinu industrije namještaja?

- Oct 17, 2018-

Prije otprilike 15 godina ovog ljeta razgovaralo se o tome da se antidamping slučaj dovede protiv kineske drvene spavaonice namještaja. U to vrijeme bilo je dosta skeptika. Oni uvjeravaju da obveze nikada neće stupiti na snagu u industriji u kojoj dominiraju uvoznici, budući da su tvornice predmetnih dobara diljem zemlje zatvarale zbog konkurencije iz kineski uvoza s niskim troškovima. Ta je razina ozljede od uvoza doista bila inspiracija za slučaj i što je u konačnici učinila stvarnost za industriju, postavivši tako visoku razinu od 216%.

Ono što je slučaj učinilo zanimljivim i relevantnim bilo je da je većina predmeta s kojima se suočavala antidampinška dužnost do tog trenutka bila roba - stvari poput amonij nitrata iz Ukrajine i odjevene čelične ploče iz Japana - u usporedbi s gotovom proizvodnjom poput kineskih drvenih spavaonica. Dakle, kada su dužnosti na snagu stupile na snagu početkom 2005. godine, industrija je trebala oluju. Iako je prosječna dužnost bila nešto više od 7%, problem je izazvao masovni egzodus iz Kine u Vijetnam, gdje je većina drvenih spavaonica još uvijek napravljena danas.

Sve to postaje na umu kada SAD ulaze u ono što bi mogao biti najveći trgovinski rat s Kinom u sjećanju. U posljednjih nekoliko mjeseci razgovaralo se o tome da je SAD nametnula tarife od oko 25% na široku mješavinu proizvoda. Opet, to je uglavnom obuhvaćalo robu koja se uklapa u gotovinu i da mnogi potrošači nikada ne dodiruju ili vide. Tijekom tog vremena, mnogi su dužnosnici iz industrije sumnjao da bi to utjecalo na namještaj. Čak i kada je predsjednik Trump prvi put izabran i razgovarao o impoziciranju carina na Kinu, mnogi u industriji rekli su da to nikada neće utjecati na industriju namještaja, samo robe kao što su čelik ili veliki strojevi.

Početni popis koji je izašao prošli mjesec i stupio na snagu 6. srpnja nije uključivao rezidencijalni namještaj. Ipak, to se promijenilo 11. srpnja kada je Trump Administration priopćila dodatnih 200 milijardi dolara u robu, uključujući većinu namještaja iz Kine.

Iako ništa od toga nije konačno, industrija se ponovno suočava sa surovom stvarnošću. Ako su dužine u prosjeku 7% prebačale većinu drvenih soba u Vijetnam, što će se dogoditi s 10% tarifama ne samo na kineski namještaj, već i na sirovinama koje izlaze iz Kine, od tkanine do MDF-a i ploča od čestica.

Mnogi vjeruju da industrija - koja se također suočava s tijekovima u tijeku na materijalima i prijevozu - ne može se suočiti s tarifom od 10% na kineske proizvode. Tako će kratki odgovor na to pitanje biti prebacivanje izvora u druge susjedne zemlje.

Ali, ako tarife postanu stvarnost, to bi moglo biti bolnije od pomaka s drvenim namještajem u spavaćoj sobi. Zašto? Jednostavno rečeno, druge zemlje nemaju kapacitet Kine da apsorbira svu dodatnu proizvodnju.

Razmislite o tome da će Kina 2017. isporučiti 13,6 milijardi dolara namještaja na američko tržište. Ovo se uspoređuje s 3,8 milijarde dolara iz Vijetnama i oko 1,4 milijarde dolara iz Malezije i Indonezije u kombinaciji. Ostale zemlje kao što su Meksiko i Tajvan isporučile su još 201 milijun dolara u SAD 2017. Mogu li ove zemlje preuzeti dodatnu proizvodnju? Najvjerojatnije da, kao i Indija, koja je prošle godine isporučila oko 316 milijuna dolara namještaja u SAD.

Pitanje je koje zemlje mogu biti jednaki kineskom proizvodnom kapacitetu, proizvodnoj tehnologiji i cjelokupnoj infrastrukturi? To će biti pitanje s kojima će industrija suočiti ako tarife stupaju na snagu.

Što to znači vašem poslovanju i kako će vaša tvrtka riješiti problem?

Par:Potrošnje na namještaj i posteljina se 3,3% u 2018 Sljedeći:Je li Amazon br. 1 ili br. 2 u ormaru sada?